Domat Bastı
Sevgili MutfakYolu.Com takipçilerimiz, eğer siz de yöresel bir tarif arıyorsanız domat bastı tarifi tam da aradığınız o farklı tarif olabilir. Bu tarif ile sevdiklerinize yöresel bir lezzet sunabilirsiniz. Domat bastı tarifi yapılışı da oldukça basit oluyor ve sandığınızdan daha kısa sürede hazırlanıyor. Şimdi bu güzel yöresel yemek tarifi sizlerle.
Domat Bastı Malzemeleri
- 3 Tane Sivri Biber
- 6 Tane Orta Boy Domates
- 2 Tane Küçük Kuru Soğan
- 1 Çay Bardağı Pirinç
- 1 Diş Sarımsak
- Kararınca Zeytin Yağı
Domat Bastı Yapılışı
Küçük küçük doğranmış 2 tane küçük kuru soğanı ve 1 diş sarımsağı zeytinyağında iyice kavuruyoruz. Bu esnada olabildiğince ince doğranmış olan biberlerimizi de ekliyoruz. Sonrasında 6 tane orta boy domatesin kabuklarını soyup rendeliyoruz. Rendelenen domateslerimizi kavrulan malzemelerimize ekliyoruz. Birkaç dakika daha kavurduktan sonra öncesinde 15 dakika ılık suda tuzlayıp beklettiğimiz pirinçlerimizi süzüp malzemelerin arasına karıştırıyoruz. Hemen ardından tuz ve karabiber ekleyip 15 dakika daha pişiriyoruz. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra isteğe göre pul biber eklenerek servis edilebilir. Lütfen değerli ve kıymetli yorumlarınızı esirgemeyiniz. Yepyeni yöresel yemek tarifleri ile görüşmek dileklerimizle.
Biberin Faydaları : Biberin içerisinde bol miktarda C vitamini bulunmaktadır. Mideyi güçlendiren biberin aynı zamanda iştah açıcı özelliği ve hazmı rahatlatıcı özelliği de bulunmaktadır. Romatizma hastaları için şifa kaynağıdır. Biberin nefes yollarını açarak kişiyi rahatlattığı bilinmektedir. Kalp ve damar hastalıklarına karşı birebir olan biber aynı zamanda boğaz ağrılarını geçirici, grip ve bronşit hastalığına karşı, ciğerleri temizleyici ve balgam söktürücü özellikleri de bulunmaktadır.
Domatesin Faydaları : Domatesin faydalarını aslında saymakla bitiremeyiz; ancak bazılarından bahsedelim. Domatesin içerisinde bol miktarlarda C vitamini,demir, kalsiyum, potasyum, fosfor mineralleri bulunur. Ayrıca A ve B vitaminleri de bulunur. Domates lif yönüyle oldukça zengindir ve kabuklarıyla yenen domates sindirim sistemini rahatlatır. Kabızlık sorununa en güzel çözümü düzenli domates yiyerek çözebilirsiniz. Midenin ve bağırsakların çalışmasını düzene koyar. Bunların yanında domates iyi bir idrar söktürücü olarak görev yaparak vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur.
Soğanın Faydaları : Çiğ olarak ya da yemeklerin içerisinde tüketilen domatesin kolesterolü düzenlediği görülmüştür. Düzenli olarak soğan tüketen insanların kansere yakalanma riskleri oldukça düşüktür. Soğan iyi bir idrar söktürücüdür ve bu sayede tansiyon ve böbrek rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok hastalığa şifadır. Soğan kalp dostudur. Yapılan araştırmalar soğanın şeker hastalığına iyi geldiğini göstermiştir. Eğer gripseniz ekmeğin arasına soğan dürerek yediğiniz taktirde hastalığınız iyice zayıflayacaktır. Ayrıca çeşitli cilt hastalıkları ve arı sokmaları için soğan kullanılır.
Sarımsağın Faydaları : Sarımsak ciddi bir rahatsızlık olan ve ölüme sebep olan atardamar kireçlenmelerini önleyen güçlü bir sebzedir. Sarımsak sayesinde yaralar daha çabuk iyileşirler. Sarımsak başta kalp olmak üzere, akciğer, safra kesesi, karaciğer gibi organların dostudur. Ayrıca bağırsak kurtlarını temizler. Vücudu çeşitli virüs ve mikroplara karşı koruyan sarımsak grip, bronşit ,nezle, verem, tansiyon gibi rahatsızlıkların da düşmanıdır. Ayrıca sarımsağın saç dökülmesini yavaşlatıcı özelliği de bulunmaktadır.