En çok okunan yemek tarifi paylaşım sitesi

Sosyal Medyada Biz

Boza Tarifi

Ana Sayfa » İçeçek Tarifleri » Boza Tarifi

Boza Tarifi
Boza Tarifi
Boza Tarifi
Boza Tarifi
Boza Tarifi
Boza Tarifi
Boza Tarifi
Boza Tarifi

Önemli Notlar

Hazırlama Süresi : 20M

Pişirme Süresi : 25M

Kaç Kişilik : 4 Kişilik

Tarif

Yüzyıllardır bilinen bir içecek tarifi vereceğim. Boza Tarifi, ben biraz geç keşfettim ancak bundan sonra sıklıkla hazırlayıp tüketmeyi düşünüyorum. Yani artık isteyen herkes Evde Boza Tarifi ile istediği zaman istediği kadar boza yapabilecek. Bugün ilk defa içmeme rağmen çok yabancı gelmedi ve nefis bir tadı vardı. Belki benim gibi ilk defa boza içecek olan arkadaşlar vardır. Hiç tereddüt etmeden tadına baksınlar; çünkü hem çok lezzetli hem de bozanın faydaları saymakla bitmiyor. Yazımızın sonunda bozanın yararları nedir ondan söz edeceğim. Evde boza nasıl yapılır? hep birlikte bakalım.

Boza Malzemeleri Listesi

  • 2 çorba kaşığı kadar toz şeker
  • 2 buçuk çay kaşığı kadar instant maya
  • 35 çay bardağı kadar su (normal sıcaklıkta olmalı)
  • 1 çay bardağı kadar pirinç
  • 6 çay bardağı kadar bulgur (kalın bulgur olmalı)

Boza Mayalandıktan Sonra Eklenecekler

  • 4 çay bardağı toz şeker
  • Toz tarçın
  • Üzer için fındık ya da leblebi

Evde Boza Tarifi – Boza Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle bulgurları ve pirinçleri güzelce yıkıyoruz ve suyun içerisine koyarak haşlamaya başlıyoruz. Yumuşayıncaya dek kaynatmak yeterli gelecektir.
  2. Sonrasında kaynayan bulgur ve pirinçleri ince tel süzgeci ile geçiriyoruz ve geriye kalan posayı atıyoruz.
  3. Elimizde kalan malzemeyi hava alacak şekilde 1 ya da 2 saat kadar güneş ışıklarının olmadığı bir alanda ılımaya bırakıyoruz.
  4. Bulgur ve pirinç karışımı ılındıktan sonra pişirme kabının içerisindeki bulgur ve pirinç karışımının içerisine iki çorba kaşığı toz şekeri, bir çay bardağı suyu ve mayayı başka bir kabın içinde karıştırdıktan sonra ekliyoruz.
  5. Ekleme işleminden sonra pişirme kabın ağzını kapakla kapatıyoruz.
  6. Bozanın mayalanması için 18 ile 24 saat gibi bir süre gerekir. Bu bekleme süresinin içerisinde ara sıra kapağı açarak karıştırıp tekrardan kapatabilirsiniz. Bozanın mayalanması için serin bir ortam gerekir. Eğer ortam sıcak olursa boza istenilen tatta ve kıvamda olmayacaktır.
  7. Bekleme süresi bittikten sonra bozanın içerisine sonradan eklenecekler listesinde bulunan şekeri de ilave ediyoruz.
  8. Eğer az şekerli olsun istiyorsanız şekeri biraz daha azaltabilirsiniz. Zaten şekeri eklerken ara ara tadına bakarak şekerin miktarını kolayca belirleyebilirsiniz.
  9. Karıştırırken bozanın kıvamını kontrol sürekli etmeliyiz. Eğer su eklemek gerekiyorsa içme suyunu azar azar ekleyebilirsiniz.
  10. Bozayı servis ederken mutlaka üzerine tarçın, fındık ve leblebi ilavesi yapınız.

Boza tüketilmeye hazır hale geldikten sonra uzun süre dayanabilmesi için (yaklaşık 3 gün) buzdolabında saklayabilirsiniz. Soğuk ortam bozanın ömrünü bir miktar arttıracaktır. Ancak size tavsiyem bozayı olabildiğince çabuk tüketmelisiniz. Hem lezzeti hem de bağırsaklar ve vücut için faydası fazla olacaktır. Boza servisi yaparken de üzerine tarçın, fındık içi ya da leblebi ekleyebilirsiniz. Özellikle de leblebi ile bozanın çok iyi gittiğini duydum; ancak deneme fırsatım olmadı.

Boza Yapmanın Püf Noktaları

  1. Boza yaparken ortamın serin olması gerekmektedir. Eğer bozanın ayarını tutturamıyorsanız ortam sıcaklığına ve maya miktarına dikkat etmelisiniz. Yaz ayında yapılan bir boza ile kış aylarında yapılan bozanın tadının farklı olmasının sebebi budur.
  2. Bozanın lezzeti ve tadının iyi olmasını sağlaman için dinlendirme süreci içinde bozayı düzenli aralıklarla karıştırmak gerekiyor
  3. Bozanın hazır hale geldiğini ve artık tüketilebilir olduğunu anlamanın bir yolu da içindeki kabarcık oluşumunu takip etmektir. Eğer hazırlayıp dinlendirilen bozanın içinde kabarcık oluşmuşsa boza artık olmuştur. Bu süreçten sonra da bozayı serin bir yere (buzdolabına) alın ve bir süre boyunca da burada bekletip servis edin. Serin yerde bekletilmeyen bozanın tadı ve kıvamı bozulacaktır. Bozanın Fermente Olması soğuk ortamda çok daha kolay oluyor.
  4. Hazırlanan boza kaç gün içerisinde tüketilmelidir? Sorusunun cevabı 2 – 3 gün olacaktır.
  5. Boza genelde kış mevsiminde hazırlanır. Eğer yazın boza yapılmak isteniyorsa ortamın soğuk olması gerekiyor.

Bozanın Faydaları Nelerdir?

Boza sıvı ekmek olarak da bilinir. Bunun sebebi içerisindeki protein, karbonhidrat ve birçok besin maddesidir. Boza zihni açar ve vücudun dinlenmesini sağlar. B vitamini ve kompleksleri açısından oldukça zengindir. Bozanın içerisinde bulunan laktik asit bağırsak florasını düzenler. Hamile bayanlar ve spor yapanlar için boza bulunmaz bir kaynaktır. Bozanın içerisinde yararlı bakteriler bulunmaktadır. Bu bakteriler vücudu enfeksiyonlara karşı korumaktadır. Vücutta kansere sebep olan maddelerin oluşmasını engeller ve emzirme dönemindeki bayanlar için süt üretimini önemli ölçüde arttırır. Ayrıca bozanın içerisinde niasin,riboflin, sodyum, demir, fosfor ve kalsiyum gibi değerli bileşikler bulunmaktadır.

DetaylarPuan Ver→
recipe image
Kaç Kişilik :
4 Kişilik
Kalori Değeri :
240 kcal
Hazırlık Süresi :
Pişirme Süresi :
Toplam Süre :
Tarif Puanı :
3.51star1star1star1stargray 9 oy

Tarif Fotoğrafları

İlginizi Çekebilecek Diğer TariflerKullanıcılarımızdan gelen öne çıkarılmış muhteşem tarifler

Mutfak Yolu © 2012 - 2022 😊

Veri Politikası | Çerez Politikası | Gizlilik Politikası | Kullanım Koşulları | Künye | İletişim

Sosyal Medyada Biz