Kefal Şiş
Kıymetli Mutfak Yolu okurlarımız, bildiğiniz üzere Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili bir yarım ada ülkesidir ve sofralarımızda da bu denizlerin mahsulü balıkların önemi büyüktür. Kefal balığı, hafta sonu oltamızla sahilden yakalayabileceğimiz, ulaşılması kolay bir balık olsa dahi ünü diğer balıklara oranla daha az bulunmaktadır. Ancak ufak detaylar sayesinde lezzetini asla unutamayacağınız bir kefal şiş hazırlamak kolay ve pratik. Bugün size kefal şiş tarifinden, lezzetli olma sırlarından ve kefalin yararlarından bahsedeceğiz. Şimdi Kefal Şiş Tarifine geçelim.
Kefal Şiş Malzeme Listesi
- Orta büyüklükte bir adet kefal balığı
- 1 adet domates
- 2 ya da 3 adet sivri biber
- Bir kaç tane defne yaprağı
- Zeytinyağı
- İki çay kaşığı pul biber
- Şiş
Kefal Şiş Tarifi – Yapımı
Öncelikle yakaladığımız yahut satın aldığımız kefalimizi ayıklamakla başlıyoruz işe. Bıçakla balığın üzerindeki pulları kazıyoruz. Akabinde kafanın alt aşağı kısmında yer alan iç organlarını temizledikten sonra balığın kafasını kesiyoruz. Daha sonra balığı fileto çıkartarak ortasındaki büyük kemiği atıyoruz. Balığımızın kılçıksız ve sadece etten ibaret olmasını arzuluyorsak, kefalin iç organlarının bulunduğu yanak kısımları da sıyırmak gerekmektedir. Fileto çıkarttıktan sonra oluşan iki parça lop etin her birini kuyruktan başlayarak üç ya da dört parçaya bölüyoruz. Akabinde domatesi 8 küp parçaya, biberleri de ortadan ikiye ayırıyoruz.
Artık Kefal Şiş için malzemeler şişe dizilmek üzere hazır hale geldi. Ayıkladığımız balık parçalarından birini ikiye katlayıp şişe koyuyor, sonra sırasıyla bir domates, bir biber parçası ve bir defne yaprağını şişe yer kalmayıncaya kadar takıyoruz. Hazırladığımız bu şişleri, daha önceden yağ ve pul biberle hazırlamış olduğumuz sosa bandırarak ızgaraya koyuyoruz. Fazla kurumadan ızgaradan alıp servis ediyoruz. Defne yaprağının hoş lezzet ile iyi ayıkladığımız kılçıksız kefal filetomuz sayesinde artık leziz bir kefal şiş porsiyonu hazır. Afiyet olsun…
Kefalin Faydaları : Balıklar insanlar için birer sağlık depolayıcılarıdır. Balık eti diğer hayvansal gıdalara göre daha az yağlı olduğu için zayıflama konusunda başvurulabilecek bir besin maddesidir. Ve balığın içerisinde bazı özel bileşenler bulunur ki bu diğer besinlerde bulunmaz. Balık eti özel DHA asitleri içerir ki bu asitler kanın pıhtılaşmasını önleyerek kalp damarlarının tıkanmasını önleyici işlev görürler. Balık eti zeka geriliği ve guatr gibi rahatsızlıkların düşmanıdır, zaten içerisinde bol miktarda iyot bulunumaktadır. Balığın kılçığı bile faydalıdır. Balık kılçığında yüksek miktarda fosfor ve kalsiyum bulunur. Böylelikle düzenli balık tüketen kişilerde kemik erimesi rahatsızlığı görülme oranı düşüktür.