En çok okunan yemek tarifi paylaşım sitesi

Sosyal Medyada Biz

Ramazanda Beslenme Önerileri

Ana Sayfa » Blog » Ramazanda Beslenme Önerileri

Ramazan ayında zayıflamak ve sağlıklı beslenmek isteyenlere Ramazanda Beslenme Önerileri yazı dizisini bugün Mutfak Yolu okurlarımız için paylaşıyoruz. Günümüzde hemen hemen tüm bireylerin ortak problemi haline gelen Fazla Kilolar aslında ciddiyetle ve disiplinli olarak uygulanan diyet programları sayesinde sorun olmaktan çıkıyor. Aslında diyet programlarında göz önünde bulundurulması gereken disiplinin, yaşamın tüm evrelerine yayılması ve bir yaşam biçimi haline getirilmesi gerekiyor. Kısa bir zaman dilimi içerisinde verilen kilolar, uzun vadede fazlasıyla geri dönebiliyor. Bunun en temel sebebi de bilinçsizce yapılan diyet programları ve diyet sonrası beslenme alışkanlıklarının ani şekilde değişmesi olarak sıralanabilir. Diyetisyenden Ramazanda Beslenme Önerileri makalemizde, bereketli geçen ramazan günlerini sağlıklı geçirme önerilerini de bulabileceksiniz.

Yapılan araştırmalara göre özellikle de Ramazan ayı içerisinde insanların büyük bir kısmının bilinçsizce de ani beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi sebebiyle de bu ayda ve sonraki süreçte kilo vermek yerine kilo alabildikleri ortaya koyulmuştur. Öncelikle kilo vermek isteyen bireylerin aslında bu ayı fırsat olarak değerlendirmesi durumu söz konusu ilen maalesef bunun tam tersi ile karşılaşmaktayız. ”Nasıl olsa neredeyse bir gün aç kaldım.” düşüncesi ile iftarda yağlı ve nişasta açısından zengin beslenmek. ”Nasıl olsa bir gün boyunca aç kalacağım. Vücudumun buna ihtiyacı var.” mantalitesi ile ekmek, poğaça, börek tarzı yiyeceklerin aşırı ve bilinçsiz şekilde tüketilmesi maalesef aşırı kilo problemleri olarak karışımıza çıkmaktadır. Bir diyetisyen olarak danışanlarıma beslenme alışkanlıklarını aniden değiştirmelerini önermemekteyim. Zira kendimize şu soruyu sorabilmeliyiz. Ramazan günleri öncesinde geceleri kalkıp unlu gıdalar, yağlı yemekler tüketiyor muyduk ? Bu vesileyle de bugün Mutfak Yolu okurlarımız için Razamanda Beslenme Önerileri adlı bu makalemi kaleme aldık.

Vücudumuzun ihtiyacı olan besinlerden normal şartlarda ne kadar tüketmemiz gerekiyorsa, ramazan ayında da aynı oranda tüketmemiz gerekir. Ramazan ayının sağlıklı ve sonrasında kilo problemleri ortaya çıkmadan geçirilmesi için aç kalma süresinin uzun olması sebebiyle iftardan sahura kadar olan süre içerisinde en az 2 litre su ve su içeren çay, maden suyu, soda gibi sıvıların tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca çay, kahve ve gazlı içecekler vücudun su ihtiyacını arttıracağı için mümkün mertebe bu tür içeceklerin tüketilmesi azami düzeyde tutulmalıdır.

Ramazan Ayında Yapılan Yanlış Beslenme

Örnek vererek anlatmak gerekirse, erken yeyip arkasından yatmak ve sahura kalkıp sadece su içtikten sonra geri yatmak ya da sahura hiç kalkmamak yapılan en büyük yanlışlar olarak gösterilebilir. Tüm bunlar sebebiyle vücudun aç kalma süresi uzamış olduğundan metabolizma hızı yavaşlar ve gün içerisinde uzun süren açlık sebebiyle Halsizlik, Baş Ağrısı gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Yavaşlayan metabolizma hızını arttırabilmek için de yağlı ve gerektiğinden daha fazla besin alma isteği uyanacağından bu besinlerin fazlası yağa dönüşecektir. Çünkü yavaşlayan metabolizma maalesef alınan fazla besini yakamayacaktır. Aşırı yağlı tüketilen besinler mide rahatsızlıklarını da yayında getirebilmektedir.

Sahura kalkmamak, erken yeyip, yatmak veya sahura kalkıp, su içtikten sonra yatmak oruç tutarken yapılan en büyük yanlışlar arasındadır. Bu yanlışlar sonucunda aç kalma süresi uzamakta, metabolizma yavaşlamakta, gün içerisinde halsizlik ve baş ağrısı ortaya çıkmaktadır. Sahurda çok yağlı ve gerektiğinden fazla besin tüketimi artmaktadır. Metabolizma hızı yavaş olduğundan vücuda alınan fazla besinin yağa dönüşümü de daha fazla olur. Ayrıca içeriğinde aşırı yağ bulunan ağır besinler tüketildiğinde mide rahatsızlıkları görülmektedir.”

Sahurda Neler Yenilmelidir ve Nasıl Beslenilmelidir ?

Öncelikle sahura kalkmadan oruç tutmanın zayıflatacağı hurafesini kafamızdan silmemiz gerekiyor. Sahurda yağ oranı düşük, bol lifli, hafif ve protein oranı yüksek olan kan şekerini de ani olarak yükseltmeyen kompleks karbonhidrat ağırlıklı özgün yiyecekler hazırlanmalıdır. Bunlara örnek vermek gerekirse; tam tahıllı besinler, kuru meyveler, şekersiz komposto, ceviz, süt ürünleri, kavrulmamış çiğ fındık ve badem, taze meyveler – sebzeler ve haşlanmış yumurta sayılabilir.

Tüm bu tavsiyelerin yanında sahurda artık beslenme kesildiğinde hemen uyumamaya en az 1 saat uyanık kalmaya özen gösterilirse vücudun tüketilen besinleri rahatlıkla sindirdiğini ve gün içerisinde daha enerjik hissedildiğini fark edeceksiniz. Ramazanda Beslenme Önerileri yazımızın sonuna geldik. Daha detaylı bilgiler ve diyet programları pek yakında MutfakYolu Blog üzerinden sizlerle buluşmaya devam edecek.

Blog Yazısı Özeti
Ramazanda  Beslenme Önerileri
Yazı Adı
Ramazanda Beslenme Önerileri
Açıklamalar
Ramazan ayında zayıflamak ve sağlıklı beslenmek isteyenlere Ramazanda Beslenme Önerileri yazı dizisini bugün Mutfak Yolu okurlarımız için paylaşıyoruz. Günümüzde hemen hemen tüm bireylerin ortak problemi haline gelen Fazla Kilolar disiplinli diyet programları sayesinde sorun olmaktan çıkıyor.
Yazar
Yayıncı Adı
Mutfak Yolu

Ziyaretçi Yorumları siz de yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Mutfak Yolu © 2012 - 2022 😊

Veri Politikası | Çerez Politikası | Gizlilik Politikası | Kullanım Koşulları | Künye | İletişim

Sosyal Medyada Biz